Budka z lodami

Sezonowym pomysłem na biznes może być budka z lodami. W okresie letnim, kiedy temperatura sięga bardzo wysokich wartości każdy z nas szuka najlepszego sposobu na ochłodzenie. Budka z lodami to idealne miejsce, by zaznać chwilowego ochłodzenia. Jeśli lato będzie bardzo gorące mamy szanse sporo zarobić i w następny sezon wchodzić już z zyskiem. W naszym klimacie bywa, że latem mamy przepiękną pogodę z bardzo wysokimi temperaturami, co oznacza, że nasz lodziarski biznes może zarobić na siebie.

Przenośna budka z lodami sprawi, iż nie musimy martwić się o opłaty za wynajmowanie lokalu lub też jego zakup. Nasza budka może stać w miejscu, za które płacić będziemy dzierżawę. Sezon letni to najlepszy moment na uruchomienie takiej działalności, jednakże często bywa iż wiosna jest już na tyle ładna i ciepła, by wystartować ze sprzedażą lodów.

Ważne jest, by miejsce, które wybierzemy było na tyle atrakcyjne dla klientów i duża ich ilość przewijała się tam. W miejscowościach turystycznych najlepszą lokalizacją jest budka przy dużych deptakach, w okolicy jezior, morza czy też zabytków. W większych miastach dobrym miejscem może być centrum, park czy też dzielnica zabytkowa, gdyż przewijają się tam tłumy ludzi. Taka budka z lodami jest szansą dla osób, które nie posiadają gigantycznych oszczędności, a chcą się sprawdzić w prowadzeniu swej własnej działalności.

Koszty uruchomienia tego pomysłu na biznes wahają się w granicach 20 tysięcy złotych. Decydując się na otwarcie lodziarni w lokalu stacjonarnym czy też wydzierżawienie budki musimy się liczyć z podobnym kosztem. Wystarczy nam niewielka budka, a wtedy koszty dzierżawy gruntu też będą nieduże, wystarczający metraż budki to do 10  metrów kwadratowych. W atrakcyjnej lokalizacji musimy się liczyć z większą dzierżawą.

Kolejnym kosztem będzie zakup urządzeń do produkcji lodów. Najlepiej zainwestować w sprzęt używany, który będzie nam służył wiele sezonów, ze względu na swoją długą żywotność. Automat, który wyprodukuje nam lody dwuskładnikowe to koszt około 20 tysięcy złotych, jednoskładnikowe – 11 tysięcy złotych. Istnieje także opcja wynajęcia urządzeń lodziarskich, co wiąże się z wydatkiem do około 3,5 tysięcy złotych miesięcznie. Jest to opcja dla tych, którzy obawiają się czy ich biznes wypali i jak długo będzie funkcjonował.

Zysk z tej inwestycji zależy przede wszystkim od upalnego lata i dobrej lokalizacji. Nasza inwestycja może się już zwrócić po paru miesiącach, jeśli trafimy na upalne lato i dobre usytuowanie. Możemy także pokusić się o obniżkę kosztów naszej działalności decydując się na wynajęcie specjalnego wózka gastronomicznego, na który potrzebna jest tylko zgoda zarządcy obiektu, w którym on stoi lub urzędu miasta.

Najbardziej korzystna finansowo jest mobilna budka z lodami, gdyż funkcjonuje ona tylko w tych miesiącach, kiedy zapotrzebowanie na lody jest duże, a pogoda sprzyjająca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *