Posiłki dla studentów
Studenci jako osoby ciągle goniące czas często odżywiają się w sposób niechlujny i niezdrowy, rzadko dbają o jakość spożywanych posiłków. Gotowanie to ostatnia rzecz,
o jakiej marzą.
Proponujemy wam uruchomienie firmy kateringowej, która będzie przygotowywała posiłki dla studentów wraz z dowozem.
Studentów możemy podzielić na dwie grupy, pod względem spożywania posiłków. Pierwsi to ci, którzy dbają o to co jedzą i kupują świeże, dobre jakościowo produkty, chodzą do restauracji (jeśli dysponują odpowiednią gotówką). Druga grupa to studenci, którzy jedzą, co popadnie, korzystają z fast-foodów, nie przejmując się jakością posiłków. Ciepłe i wartościowe posiłki spożywają jedynie w domu u rodziców, zabierając do akademików zapasy żywności. To oni będą stanowić grupę docelową naszej firmy, która będzie przygotowywać tanie i smaczne dania dla studentów, co zaoszczędzi ich czas i pieniądze.
Planując otwarcie nowego biznesu przyjdzie nam poszukać dobrego kucharza. Idealnymi osobami na to stanowisko będą ci, którzy mieli już kontakt z gotowaniem. Może to być zarówno była kucharka ze szkolnej stołówki, jak i dobra gospodyni domowa. Takie osoby będą doskonale sobie radziły z gotowaniem smacznych i oszczędnych potraw. Jeśli chodzi o miejsce działania naszej firmy cateringowej, możemy pomyśleć o wynajęciu niewielkiego lokalu lub przygotowywać posiłki w domu, gdyż nasza działalność nie oferuje miejscowego wydawania dań. Zestawy sporządzonych przez nas posiłków będzie można zamawiać przez Internet lub telefonicznie. Warto ustalić sobie określoną liczbę dań, od których będziemy pokrywać koszt dowozu.
Najskuteczniejszym wypromowaniem biznesu cateringowego będzie rozłożenie ulotek
z naszymi danymi i jadłospisem w akademikach i uczelniach wyższych. Zdarzyć się może, iż z naszych usług korzystać także będą pracownicy firm i korporacji ulokowanych w centrum miasta, dlatego warto zostawić ulotki w biurowcach.
Istnieje duża szansa, iż nasz pomysł na własną działalność znajdzie uznanie w oczach braci studenckiej, patrząc na powodzenie barów mlecznych i ich szybkie odradzanie się.