Bar wegetariański, restauracja wegetariańska
Rozpoczęcie działalności poprzez otworzenie baru wegetariańskiego to pomysł na biznes dla osób, które mają już doświadczenie w prowadzeniu małej gastronomii, przez kelnerowanie lub bycie szefem kuchni. Bar wegetariański jest miejscem cieszącym się dużą popularnością w szczególności pośród młodych ludzi, studentów, urzędników, którzy często nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie sobie w domu ciepłych posiłków.
Realizując nasz pomysł na biznes – prowadząc bar wegetariański, mamy szansę poznać małą gastronomię także od strony praktycznej – reguł ekonomicznych, prawnych, zasad zarządzania, promocji, by potem z pełnym zaangażowaniem wykorzystywać je przy zakładaniu kolejnego pomysłu na biznes.
Prowadzenie baru wegetariańskiego jest okazją do zyskania sympatii wśród lokalnych mieszkańców i wszystkich tych, którzy spożywają produkty bezmięsne na co dzień i dla których wegetarianizm jest pomysłem na życie. Bary tego typu mogą być odskocznią dla barów szybkiej obsługi, gdzie nie przykłada się dużej uwagi do przyrządzania posiłków i ich serwowania oraz gdzie stosuje się wysoko przetworzone produkty.
Szefując barowi wegetariańskiemu powinniśmy mieć świadomość, iż naszym najważniejszym zadaniem jest przygotowywania posiłków ze składników najwyższej jakości, przede wszystkim naturalnych i świeżych produktów, co z pewnością sprawi, że będziemy często gościć zadowolonych klientów. Produkty wolne od niezdrowych dodatków chemicznych winny być naszym znakiem firmowym, a różnorodność serwowanych potraw z całego świata magnesem przyciągającym każdego chcącego dobrze i niedrogo się posilić.