Restauracja McDonald’s

Mając pieniądze do zainwestowania w kwocie ok. 500 tysięcy złotych możesz pomyśleć o barze w sieci w McDonald’s. Jest to sieć rozpoznawana na całym świecie, która zyskała uznanie wysoką jakością usług i sprzedawanych produktów. Może to być twój pomysł na biznes, w którym zarobki są pewne. Większość z sieci McDonald’s funkcjonuje w systemie franczyzy, który udostępnia nam logo marki, przeszkolenie i ofertę sprzedaży.

W umowie jest szereg punktów i restrykcji, które musimy spełnić, do najważniejszych należy zapłata kwoty franczyzy zawartej w umowie. Od franczyzodawcy otrzymujemy gotową restaurację, zgodzić się musimy na zaproponowaną przez nich ofertę i przejść szkolenie organizowane przez członków McDonald’s. Dodatkową klauzulą jest ta mówiąca, iż lokal który otrzymujemy nie może być odkupiony, co oznacza, że cały czas korzystamy z użyczonego lokalu, zobowiązując się do utrzymania go w należytym stanie.

Jeśli jesteś osobą przedsiębiorczą, operatywną i ambitną i posiadasz charakter przywódczy, zorientowany na wynik ten pomysł na biznes jest idealny dla ciebie. Wchodząc w sieć McDonald’s powinieneś zaangażować się mocno w programy szkoleniowe, które zaproponuje sieć oraz zarządzać restauracją. W tego typu biznesie dochodzi jeszcze duża ilość pracowników, których musimy objąć naszym kierownictwem. Jeśli wejdziesz w ten biznes będziesz się mógł pochwalić iż prowadziłeś swą własną działalność. Oczywiście jeśli sprostasz finansowym warunkom postawionym przez sieć będzie to twój największy sukces.

Franczyza z siecią McDonald’s daje nam ogromną rozpoznawalność na świecie, w Polsce tylko 10 Polaków z testowanej setki nie kojarzy marki McDonald’s. Prowadzenie restauracji w tej sieci pozwala nam korzystać z know-how i wytycznych co do jej funkcjonowania. Franczyzodawca oferuje dużą pomoc tak, by nowa restauracja osiągała wyniki podobne do innych lokali, służy konsultacjami, wsparciem public relations, pomaga poprawić zyski po analizie wyników finansowych.

Prowadząc nasz biznes mamy zdecydowanie lepsze warunki z dostawcami surowców, bo negocjowane są one dla firmy McDonald’s, nie dla pojedynczej restauracji. Restauracja w tej sieci zapewni także klientom dużą wiarygodność ze względu na tradycję i dobre relacje z klientami (wysoką jakość obsługi i sprzedawanych produktów). Kolejnym przywilejem jest możliwość korzystania z profesjonalnych kampanii reklamowych realizowanych dla całej sieci. Franczyzodawca zapewnia także nam ciągły rozwój funkcjonalności swojego systemu, na wstępie zapewniając nieruchomość poprzez dzierżawę lub zakup.

Jako franczyzobiorcy jesteśmy odpowiedzialni za wyposażenie swego lokalu, czyli drobne rzeczy, w tym umeblowanie zależne od wielkości lokalu oraz sprzęt ściśle gastronomiczny. Drobnica to między innymi sztućce, kubki, kuchenne wyposażenie, obrusy, meble, kasy fiskalne, wyposażenie kącika dziecięcego toalet, dziecięcy plac zabaw, urządzenia muzyczne. Do sprzętu gastronomicznego zaliczamy lodówki, frytkownice, tostery, grille, zamrażarki, maszyny do przygotowywania napojów, deserów, kuchenki podgrzewające, kostkarki oraz linie obsługujące zmotoryzowanych klientów.

Na wstępie musimy uiścić opłatę licencyjną , która mieści się w granicach 130 tysięcy złotych, oraz kaucję gwarancyjną do 45 tysięcy złotych, która nie jest zwracana. Także stan magazynowy, który przejmujemy jest dla nas kosztem. Do tych kosztów wstępnych musimy doliczyć także opłaty comiesięczne, negocjowane z franczyzodawcą, opłaty za wykorzystanie lokalu zależne od miejsca, wielkości, z reguły określone kilkunastoprocentową sprzedażą, opłatę licencyjną, która wynosi 5% dla każdej z restauracji od sprzedaży oraz opłatę marketingową wyliczoną na 4,5% od dokonanej sprzedaży. Opłata marketingowa zawiera w sobie koszty promocji lokalu w Polsce.

Dla nas pozostaje wygenerowany zysk, którym nie dzielimy się z franczyzodawcą. Wypracowany zysk będzie zależny od zdolności, które posiadamy, w szczególności przedsiębiorczości.
Własna restauracja McDonald’s to propozycja na biznes dla osób odważnych, przedsiębiorczych, zaangażowanych, ze zdolnościami przywódczymi. Te cechy wynikają z tego, iż restauracje McDonald’s obsługują dużą ilość klientów i zatrudniają do 50 osób. Umowa franczyzy trwa około 20 lat i przez ten czas musimy pamiętać, by uiszczać stosowne opłaty licencyjne, miesięczne, marketingowe i za lokal oraz utrzymywać lokal w dobrym stanie.

Jest to pomysł na biznes pewny, ale nie każdy może się w nim sprawdzić, dlatego przed podjęciem decyzji o zainwestowaniu dużych środków finansowych, należy sprawę dobrze przemyśleć.

2 thoughts on “Restauracja McDonald’s

  • 8 września 2011 o 01:52
    Permalink

    Panie redaktorze, za 500 000 zł to my McDonaldu nie otworzymy. Posiada Pan niesprawdzone informacje. Aby otworzyc taka restauracje franczyzobiorca musi wylozyc ok 1 200 000 zl. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • 11 października 2011 o 21:22
      Permalink

      Minimum 1.100.000 na sam budynek – jako restauracje i wyposazenie + dodatkowe zatowarowanie + pracownicy na start + licencja + działka/teren ——– i NIC Z TYCH FINANSOW NIE MOZE BYC Z KREDYTU. – czas sie douczyc panie redaktorze

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *