Chów i hodowla trzody chlewnej
Nie od dziś wiadomo, że ulubionym posiłkiem wielu Polaków jest popularny schabowy z kapustą, dlatego też spożycie przez nas wieprzowiny od lat jest mniej więcej stałe i wynosi do 40kg na jednego mieszkańca.
Dlaczego warto otworzyć hodowlę trzody chlewnej?
Ta informacja to ważny powód, by zainteresować się hodowlą wieprzowiny i otworzyć własną działalność. Hodowcy trzody utrzymują, iż gwarantowane dla nas zyski otrzymamy po 3 cyklach produkcyjnych. Każdy rozród winien być przedzielony czyszczeniem i dezynfekcją miejsc, gdzie przetrzymujemy zwierzęta.
Jakie kryteria musimy spełnić, by uruchomić działalność?
Jeśli decydujemy się na ten pomysł na biznes musimy spełnić ścisłe kryteria, a zwierzętom zapewnić określone warunki bytowe. Najgorszym okresem jest zima, kiedy diametralnie wzrastają koszty ogrzewania chlewów, a przez to też i produkcji. W każdym z pomieszczeń na jedną sztukę musimy przeznaczyć 1m2 powierzchni i wygospodarować miejsce do przechowywania paszy. Warto wziąć pod uwagę fakt, że wyższe obiekty dają lepszą cyrkulację powietrza, co jest istotne w czasie upałów, kiedy prosięta bardziej narażone są na wysoką temperaturę, co jest jednoznaczne z gorszą jakością ich mięsa. Idealną temperaturą jest 19°C. Każde ze zwierzaków przebywa w specjalnym kojcu, mając dostęp do pożywienia i wody.
Decydując się na ulokowanie pomieszczenia na gnojowicę warto pomyśleć o miejscu pod chlewnią i sprawić by było na tyle duże, by starczyło nam na cały proces produkcji tuczników.
Cykle produkcyjne trzody:
Produkcja trzody chlewnej może przebiegać dwu-cyklowo. W pierwszym cyklu zamkniętym sam rolnik steruje procesem zapłodnienia po sprzedaż prosiaków. Drugi cykl obejmuje zakup młodych prosiaków i przekazanie ich właścicielowi wybranej hodowli.
Każdy z cykli produkcji trzody zamyka się w okresie 3,5 miesiąca. W momencie sprzedaży waga zwierzęcia może sięgać 120kg, a w wyniku stosowania odpowiednich mieszanek zbóż ich mięsność wynosi 60% .
O czym warto pamiętać decydując się na opisywany pomysł na biznes?
Jak każda nowa działalność musi zostać rozważnie przemyślana. Hodowla trzody wiąże się z uciążliwym zapachem dla otaczających chlewnię sąsiadów, dlatego warto dokładnie przejrzeć plany zagospodarowania przestrzennego, by wykluczyć brak pozwolenia na prowadzenie takiego biznesu. Rozpoczęcie produkcji to także etap podpisania umów z odbiorcami tuczników, tak, by zyskiwały dwie strony umowy.
Jakie poniesiemy koszty hodowli trzody chlewnej?
- Postawienie chlewni – ok. 400 tys. zł. (pow. 400 m2)
Miesięczne koszty inwestycji:
- zakup prosiąt – 500 sztuk – ok. 130 tys. zł.
- pokarm (pasza) – 110 tys. zł.
- koncentraty paszowe – 10 tys. zł
- media – woda, energia – ok. 7 tys. zł
- Podliczenie kosztów miesięcznych daje nam sumę 257 tys. zł.
Przychody, jakie możemy uzyskać sprzedając trzodę przy założeniu, że każdy tucznik będzie w dniu sprzedaży miał wagę 120kg,, to przy 500 sztukach i 4,9 zł/kg daje nam kwotę 294 tys. zł. Po odliczeniu kosztów miesięcznych nasz dochód może wynieść ok. 37 tys. złotych.
Wbrew pozorom to może być świetny pomysł na biznes. Ceny mięsa rosną, pojawiają się możliwości eksportu do Unii – to jest szansa.
Jasne, że to dobry pomysł na biznes. Koleś z mojej miejscowości od lat prowadzi chów trzody chlewnej i wozi się całkiem dobrym autkiem… Co prawda zapachy, które ulatniają się w okolicy przy okazji tego biznesu perfumami nie są, no ale w końcu to biznes – tutaj nie ma miejsca na kompromisy 🙂
Tylko nikt nie dodał,że swinie chorują,zdychają,nie wszystkie sztuki mieszczą się w klasach.Koszty leków są duże ,do tego wizyty weterynarza.