Chów i hodowla trzody chlewnej

Nie od dziś wiadomo, że ulubionym posiłkiem wielu Polaków jest popularny schabowy z kapustą, dlatego też spożycie przez nas wieprzowiny od lat jest mniej więcej stałe i wynosi do 40kg na jednego mieszkańca.

Dlaczego warto otworzyć hodowlę trzody chlewnej?

Ta informacja to ważny powód, by zainteresować się hodowlą wieprzowiny i otworzyć własną działalność. Hodowcy trzody utrzymują, iż gwarantowane dla nas zyski otrzymamy po 3 cyklach produkcyjnych. Każdy rozród winien być przedzielony czyszczeniem i dezynfekcją miejsc, gdzie przetrzymujemy zwierzęta.

Jakie kryteria musimy spełnić, by uruchomić działalność?

Jeśli decydujemy się na ten pomysł na biznes musimy spełnić ścisłe kryteria, a zwierzętom zapewnić określone warunki bytowe. Najgorszym okresem jest zima, kiedy diametralnie wzrastają koszty ogrzewania chlewów, a przez to też i produkcji. W każdym z pomieszczeń na jedną sztukę musimy przeznaczyć 1m2 powierzchni i wygospodarować miejsce do przechowywania paszy. Warto wziąć pod uwagę fakt, że wyższe obiekty dają lepszą cyrkulację powietrza, co jest istotne w czasie upałów, kiedy prosięta bardziej narażone są na wysoką temperaturę, co jest jednoznaczne z gorszą jakością ich mięsa. Idealną temperaturą jest 19°C. Każde ze zwierzaków przebywa w specjalnym kojcu, mając dostęp do pożywienia i wody.
Decydując się na ulokowanie pomieszczenia na gnojowicę warto pomyśleć o miejscu pod chlewnią i sprawić by było na tyle duże, by starczyło nam na cały proces produkcji tuczników.

Cykle produkcyjne trzody:

Produkcja trzody chlewnej może przebiegać dwu-cyklowo. W pierwszym cyklu zamkniętym sam rolnik steruje procesem zapłodnienia po sprzedaż prosiaków. Drugi cykl obejmuje zakup młodych prosiaków i przekazanie ich właścicielowi wybranej hodowli.

Każdy z cykli produkcji trzody zamyka się w okresie 3,5 miesiąca. W momencie sprzedaży waga zwierzęcia może sięgać 120kg, a w wyniku stosowania odpowiednich mieszanek zbóż ich mięsność  wynosi 60% .

O czym warto pamiętać decydując się na opisywany pomysł na biznes?

Jak każda nowa działalność musi zostać rozważnie przemyślana. Hodowla trzody wiąże się z uciążliwym zapachem dla otaczających chlewnię sąsiadów, dlatego warto dokładnie przejrzeć plany zagospodarowania przestrzennego, by wykluczyć brak pozwolenia na prowadzenie takiego biznesu. Rozpoczęcie produkcji to także etap podpisania umów z odbiorcami tuczników, tak, by zyskiwały dwie strony umowy.

Jakie poniesiemy koszty hodowli trzody chlewnej?

  • Postawienie chlewni – ok. 400 tys. zł. (pow. 400 m2)

Miesięczne koszty inwestycji:

  • zakup prosiąt – 500 sztuk – ok. 130 tys. zł.
  • pokarm (pasza) – 110 tys. zł.
  • koncentraty paszowe –  10 tys. zł
  • media – woda, energia – ok. 7 tys. zł
  • Podliczenie kosztów miesięcznych daje nam sumę 257 tys. zł.

Przychody, jakie możemy uzyskać sprzedając trzodę przy założeniu, że każdy tucznik będzie w dniu sprzedaży miał wagę 120kg,, to przy 500 sztukach i 4,9 zł/kg daje nam kwotę 294 tys. zł. Po odliczeniu kosztów miesięcznych nasz dochód może wynieść  ok. 37 tys. złotych.

3 thoughts on “Chów i hodowla trzody chlewnej

  • 24 kwietnia 2012 o 14:50
    Permalink

    Wbrew pozorom to może być świetny pomysł na biznes. Ceny mięsa rosną, pojawiają się możliwości eksportu do Unii – to jest szansa.

    Odpowiedz
  • 26 czerwca 2012 o 10:40
    Permalink

    Jasne, że to dobry pomysł na biznes. Koleś z mojej miejscowości od lat prowadzi chów trzody chlewnej i wozi się całkiem dobrym autkiem… Co prawda zapachy, które ulatniają się w okolicy przy okazji tego biznesu perfumami nie są, no ale w końcu to biznes – tutaj nie ma miejsca na kompromisy 🙂

    Odpowiedz
  • 23 września 2012 o 13:39
    Permalink

    Tylko nikt nie dodał,że swinie chorują,zdychają,nie wszystkie sztuki mieszczą się w klasach.Koszty leków są duże ,do tego wizyty weterynarza.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *